Soms heb je van die kookboeken waarvan je je afvraagt: 'Is dit wel een kookboek?'. 'De avontuurlijke Surinaamse keuken' van Faisel Rajjab en Arun Swamipersaud, oorspronkelijk al in 2005 uitgegeven door Trichis Publishing, is zo'n boek. De auteurs hebben een reis gemaakt door culinair Suriname. Tijdens die trip hebben ze zaken en gerechten opgemerkt die je in alledaagse kookboeken, meestal bijeengeschreven door alledaagse Surinaamse kookprinsessen (prinsen kom je in de in Suriname overwegend vrouwelijke keuken maar zelden tegen), niet leest. (...) Bij Faisel en Arun wel. Hoe je die leguaan aan een smakelijk einde helpt, vertellen ze maar al te graag. En dat het niet zielig is om gerookt hertenvlees op tafel te zetten. Wat het boek zo anders maakt is dat er veel tekst en uitleg wordt gegeven over gewone en minder gewone ingrediënten. Zo kom je veel te weten over de herkomst van pimentkorrels (lontai), de kikkererwten, zoutvlees en zelfs masala. (...) Hoewel het een kookboek is, leest