Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië van 1942 tot 1945 bezet door de Japanners. Tijdens de besetting zijn er honderden, misschien wel duizenden recepten opgeschreven door Nederlands(-Indisch)e vrouwen. De redden hiervoor was honger. In de loop van de Japanse besetting kwam honger zowel binnen als buiten de Japanse kampen voor. Het verzamelen van recepten was een fenomeen, een rage en een obsessie tegelijkertijd. Waarom dacht men over eten en schreef men de heerlijkste recepten van elkaar over, terwijl er bijna niets tee ten was. En waarom schreven Nederlandse vrouwen in Indië, die vaak zelf niet eens konden koken, recepten toto in de kleinste details van elkaar over? In De smaak van verlangen lichten wij een tipje van de sluier op: we laten zien welke recepten er waren en welke verhalen bij deze recepten horen. Daarnaast willen we u de gerechten laten proeven: van een geïmproviseerd en karig oorlogsmaal als tapiocapap met goela djawa tot een luxe