'Restaurant Teheran is mijn thuis,' zegt de Iraanse Azar, ooit als vluchtelinge naar Nederland gekomen en nu restaurateur. 'Ik wil meer dan de mensen alleen een bord eten voorzetten.' In Gastvrijheid met een snufje heimwee vertellen vluchtelingen over het hoe en waarom van het restaurant dat zij hebben opgezet en over de bijzonderheden van de eetcultuur in hun land. Bovendien geven ze allemaal een aantal gerechten prijs. De geïnterviewden komen uit landen als Afghanistan, Bangladesh, Bosnië, Chili, Ethiopië, Indonesië, Iran, Koerdistan, Sri Lanka, Oekraïne en Vietnam, zodat je een blik kunt werpen in zeer uiteenlopende en onbekende keukens. Alle restaurateurs hebben een stukje 'thuis' hierheen gehaald en serveren gerechten uit hun eigen land gastvrij, maar met een snufje heimwee. Want zoals Sliokriya uit Afghanistan zegt: 'je kunt hier bijna alles krijgen, maar het smaakt niet hetzelfde. Achter in het boek is een adreslijst opgenomen culinaire initiatieven van vluchtelingen. Een