In een land waar liefde en lekker eten strijden om voorrang, nemen de verschillende kleine hapjes die geserveerd worden voorafgaand aan de warme maaltijd een belangrijke plaats in. Ze zijn als een voorspel. Hun aantrekkelijke voorkomen moet het oog strelen en de eetlust opwekken. De variatie aan smaken zorgt dat de tong niet verveeld raakt maar juist alert blijft.Antipasti kunnen warm of koud zijn en hun krachten bewegen zich over het gehele speelveld van de Italiaanse keuken. Van een enkel groen olijfje, een stukje harde kaas, wat plakjes salami of rauwe ham tot meer bewerkelijke heerlijkheden. Zoals daar zijn: gemarineerde ansjovis, gegratineerde mosselen, crème van artisjokken, in olijfolie ingelegde plakjes aubergine of flinterdunne pizza bianca. En wat te denken van crostini die zich tooien met olijvenpasta, eekhoorntjesbrood of warme gevogeltepaté, en de stoere bruschette die al heerlijk smaken met een vleugje knoflook, fruitige olijfolie en wat zeezout.De mogelijkheden zijn