Waarachtige recepten uit de keukens van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen, Luidruchtige braspartijen, veel drank en ranzige potkost, dat is het beeld wat je al snel voor ogen hebt als je aan het culinaire verleden van onze voorouders denkt. Maar klopt dat beeld wel? Op feestdagen kwamen uitbundige eetfeesten natuurlijk wel voor, maar wat at men op doordeweekse dagen of in tijden van schaarste en langdurig vasten? Kasteelbewoners waren niet voor niets zuinig en aten gezond en smakelijk. Aan tafel gedroegen de adellijke dames en heren van weleer zich hoffelijk en beschaafd, zelfs in de 'woeste' middeleeuwen. Kastelenkenner Robbie Dell'Aira kwam er tijdens kunsthistorisch onderzoek in Nederland en Italië achter dat de vele kasteelarchieven een bijzonder rijke en onontdekte bron vormen voor een culinair avontuur. Experimenterend in het Italiaanse Bologna met parelhoen en wild zwijn ondernam Dell'Aira de eerste stappen op culinairhistorisch gebied. Het zou bij terugkomst in Nederland