Wel eens gehoord van de nerello mascalese? Deze autochtone druif heeft zijn oorsprong op Sicilië en groeit alleen op de vulkanische gronden van de Etna. Italië heeft bijna vierhonderd autochtone druiven die meestal alleen in bepaalde wijnstreken groeien. De afgelopen jaren is de belangstelling voor de wijn van autochtone druiven toegenomen. Dat was net op tijd, want een aantal stond op het punt van uitsterven. Van deze druiven worden bijzondere wijnen gemaakt. Italiaanse wijnen hebben een heel eigen karakter. Het is deze eigenheid, of tipicitá zoals de Italianen zelf zeggen, die de wijn vaak zo uniek en authentiek maakt. Het enorme en gevarieerde aanbod aan wijn en de onoverzichtelijke indeling in DOCG's, DOC's en IGT's maakt van Italië een lastig wijnland. In dit boek schrijft Marie Florence van Es uitgebreid over Italiaanse wijn. Alle wijnstreken, waar soms al duizenden jaren wijn wordt gemaakt, komen aan bod. Na deze tocht door Italië begrijp je meer van Italiaanse wijn en zul